Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Λίγα λόγια για την παράσταση.

Ως αποδέκτης  της ευγενικής προσκλήσεως του διευθυντή του σχολείου μας, κ. Καρπούζη, να παρουσιάσω μέρος της εργογραφίας μου σε εκδήλωση του σχολείου, αποφάσισα να διαφύγω τον συμβατικό τρόπο παρουσίασης ήτοι την εκτέλεση ενός αριθμού έργων  στα πλαίσια μιας συναυλίας. Επέλεξα να παραθέσω τον Λόγο και την  Μουσική ως «Δρώμενο» δηλαδή ως ένα δραματοποιημένο ιερό θέαμα ή απλά ως μια θεατρική παράσταση σε μια πράξη. Ας μην λησμονούμε ότι η ίδρυση των Μουσικών Σχολείων, τα οποία βάλλονται πανταχόθεν τελευταία, είχε και έχει ως το στόχο την καλλιτεχνική και αισθητική ανάπτυξη των μαθητών παράλληλα με την ευρύτερη μόρφωση που αποκτούν οι μαθητές από τα μαθήματα γενικής παιδείας. (Σκοπός είναι η προετοιμασία και κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής δίχως να στερούνται σε γενική παιδεία αν τελικά επιλέξουν άλλο τομέα επιστημονικής ή επαγγελματικής έκφρασης. ΦΕΚ 649/β/7/9/1988).
Όσον αφορά την επιλογή των  κειμένων, άντλησα αποτυπωμένες σκέψεις από την  δεξαμενή του παρελθόντος  αλλά και της  σύγχρονης εποχής. Όμηρος, Εμπειρίκος, Εγγονόπουλος, Νάνος Βαλαωρίτης, και η σλοβάκα ποιήτρια Adriana Janíčková  την  οποία έχω την χαρά και την τιμή να γνωρίζω προσωπικά, είναι τα πρόσωπα των οποίων το έργο λειτούργησε καταλυτικά στη δόμηση του Δρώμενου. Ένα Δρώμενο το οποίο έχει ως δομικά υλικά τον μύθο, την πραγματικότητα αλλά και την υπερπραγματικότητα (surrealism), τον έρωτα και τον θάνατο. Επιπρόσθετα, τα ποιήματα του Εμπειρίκου και της  Janíčková ήταν το αίτιο για την σύνθεση των ομώνυμων έργων. 
Ουδεμία από τις σκέψεις μου όμως δεν θα μπορούσε να παρουσιαστεί δίχως την συμβολή των εξαιρετικών συνεργατών, φίλων και αγαπητών συναδέλφων οι οποίοι  έδειξαν ιδιαίτερη προθυμία με τη συμμετοχή τους στην  υλοποίηση και παραγωγή  της σημερινής παράστασης.  Άριστοι, ευγενικοί, φίλεργοι και δραστήριοι είναι λίγοι από τους χαρακτηρισμούς  οι οποίοι θα μπορούσαν να τους αποδοθούν. Μαρία Σπανού, Bianca Scabelone, Μάρω Φραγκούλη, Μιχάλη Κουντούρη, Σταύρο Χουλιαρά, σας ευχαριστώ de profoundis.
 Εύχομαι όλοι να γίνετε κοινωνοί μιας διαφορετικής αισθητικής.
Καλή παράσταση! 
Απόστολος Ντάρλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου